Kuchnia meksykańska :)

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, polecamy tacos z salsą i guacamole, czyli kuchnię meksykańską.

Tacos z salsą i guacamole


Guacamole
*2 dojrzałe awokado,
*dwie limonki,
*cebulka dymka,
*dwie szczypty płatków chili
Awokado rozgnieć, dodaj startą skórkę z limonki, posiekaną cebulkę, sok z limonek, dopraw chili i solą wymieszaj wszystkie składniki.


Tacos
*pierś z kurczaka 400g
*limonka
*czosnek
*oliwa z oliwek
*płatki chili
Filet z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, chili, sokiem z limonki, startą skórkę z limonki oraz ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy. Zostaw na 30 min. W międzyczasie przygotuj swoje ulubione dodatki do tacos. U nas salsa z pomidorów, kilka liści sałaty rzymskiej, paprykę pokrojoną w słupki, marynowane halapenio, kolendrę, dymkę i kurczak.

Dodatki do tacos: kilka liści sałaty rzymskiej, marynowane halapenio, kolendra, dymka, salsa.

Salsa:
*pomidorki koktajlowe ok 150g,
*kolendra,
*dymka,
*oliwa z oliwek 1 łyżka,
*tabasco,

Pomidorki pokrój w połówki. Kolendrę posiekaj, cebulkę również. Dodaj oliwę, tabasco, wymieszaj.
Dobrej jakości tacos znajdziesz w sklepach z kuchnią meksykańską.
Podgrzej placi tacos na suchej patelni. Następnie posmaruj spód guacamole, dodaj sałatę, kurczaka, paprykę, salsę z pomidorków, kolendrę i posiekaną dymkę. Złóż w połowie i gotowe Twoje własne tacos.

Ważne:
* Jeżeli po obiedzie wybierasz się na trening, ogranicz chili w potrawie. Może wpłynąć na podwyższenie potliwości i wywołać dyskomfort z  przewodu pokarmowego.


Więcej przepisów znajdziecie na instagramie naszego dietetyka @strategiezywienia :)