Obiad, czyli posiłek przed treningiem

Posiłek przed treningiem/meczem powinien dostarczyć nam energii. Niewłaściwie dobrany lub niespożyty może przysporzyć wielu problemów. Natomiast odpowiedni poprawi jakoś treningów. Najczęściej posiłek ten stanowi danie obiadowe.

Przykładowe posiłki:

Makaron z pomidorami koktajlowymi, bazylią i soczystym kurczakiem
Składniki: makaron tagiatelle (150g), pomidorki koktajlowe (200g), olej rzepakowy (20g), parmezan tarty (20g), cebula (50g), sok ze świeżej limonki (20g), przyprawy: tymianek,  czosnek (1 ząbek), bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, sól, bazylia


Przygotowanie: Wstaw wodę na makaron. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, zeszklij. Dodaj pomidorki, podsmaż delikatnie, pozostawiając na 3-4 minuty. Dodać liście bazylii, Wyjmij czosnek przypraw do smaku, dodaj wcześniej przygotowany makaron oraz starty parmezan. Marynatę przygotuj w miseczce (oliwę, pieprz, sól, tymianek, sok z limonki) połącz wszystkie produkty. Marynatą natrzyj mięso. Podsmaż z dwóch stron na patelni, około 2 minut. Przełóż do piekarnika, aby mięso doszło.


Fajitas z kurczakiem, papryką, marchewką z pełnoziarnistą tortillą
Składniki: pierś z kurczaka (250g), papryka czerwona (140g), olej rzepakowy (10g) marchewka (120g), placki tortilli (3-4 szt.) przyprawy: pieprz czarny, papryka wędzona,


Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w wąskie paski, przypraw pieprzem, papryką wędzoną, skrop oliwą (pół porcji) i limonką. Odłóż na 30 minut. Paprykę i marchew, pokrój w pałeczki. Rozgrzej patelnię, wyłóż pierś i zgrilluj, odłóż na bok. Na tą samą patelnię wyłóż warzywa, przypraw pieprzem, zgrilluj. Odłóż na bok. Całość zawiń w tortillę.

 
Tagiatelle z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym

Składniki: makaron tagiatelle (200g), mielone mięso z indyka (250g), cebula (100g), kasza jaglana (50g), jajo (1 szt.), czosnek (15g), wywar jarzynowy (0,5l), pulpa pomidorowa (300g), przyprawy: pieprz, cukier (szczypta), sól, papryka czerwona, oregano


Przygotowanie: Wstaw wodę na makaron. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko i kaszę jaglaną. Na patelni zeszklij cebulkę (1/2 cebuli, dodaj do mięsa. Przypraw pieprzem, papryką czerwoną, solą. Wyrób pulpeciki dłonią, wrzuć je wywar, gotuj przez 10-15 minut.

Na oliwie podsmaż cebulkę i czosnek, dodaj pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj. Pozostaw, aby sos dusił się przez około 10 minut, zblenduj. Pozostaw jeszcze na ogniu przez 5 minut, dołóż w tym czasie pulpeciki i ugotowany makaron.


Paluszki rybne w pełnoziarnistej panierce
Składniki: filet z dorsza (400g), wędzona papryka (10g), mąka pełnoziarnista (10g), jaja (100g), bułka grahamka (200g), zest z cytryny, świeżo zmielony pieprz, sól morska.
 

Przygotowanie: Panko z bułki graham: Bułkę pozostaw na dzień lub dwa na blacie kuchennym, aby przeschła. Suchą bułkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozłóż cienką warstwę na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 70- 100 stopni, na godzinę do wysuszenia. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia.*Można przygotować więcej panko, pozostałą ilość warto przechować na przyszłość.

 Filety pokrój w plastry o szerokości 3 centymetrów. Ubij jajka w miseczce, do kolejnej przesyp mąkę, dodaj przyprawy oraz wcześniej wysmarowaną startą skórkę z cytryny dokładnie wymieszaj. Całość przesyp na talerz, tak aby ułatwić obtaczanie paluszków. Na drugi talerz przesyp panko. Kawałki fileta obtaczaj w jajku, mące a na końcu w panko. Przygotuj piekarnik, rozgrzej do temperatury 180 stopni. Paluszki zanurzaj a w mące, w jajku a na koniec w bułce tartej. Przełóż na pergamin i piecz w piekarniku około 10-15 minut.

 

Propozycja podania: surówka z jabłka i marchewki i ziemniaki