Owoce w diecie młodego sportowca

Najlepsze źródło witamin i minerałów w diecie młodego sportowca to świeże warzywa i owoce. Wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, zawierają antyoksydanty, które podtrzymują nasze zdrowie w odpowiedniej formie. Dodatkowo stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dlatego dobrze sprawdzają się jako element posiłku po treningu.

Podczas przygotowania posiłków, warto zwrócić uwagę, aby w planie znajdowały się podane owoce:

• Wiśnie zawierają wysokie stężenie związków fitochemicznych i antocyjanów, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Związki o trudnej nazwie mają wysokie właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, poprawiają jakoś snu, regeneracje oraz zmniejszają uszkodzenia oraz uczucie bolesności mięśni po treningu. (potocznie nazywanych zakwasami). 
• Arbuzy składają się w dużej ilości z wody oraz węglowodanów, mogą uzupełnić ilość płynów w ciągu dnia.
• Suszone owoce, na skutek odparowania wody, stanowią skoncentrowane źródło składników pokarmowych. Dostarczają również większe źródło energii, w odniesieniu do świeżych. Dlatego idealnie sprawdzają się po treningu, jako źródło węglowodanów. Niektóre z nich np. figi stanowią dobre źródło minerałów: potasu, wapnia. Osoby wrażliwe na posiłki po treningu powinny uważać na rodzinki, śliwki suszone, figi z uwagi, iż mogą wałować dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.
• Banany owoc biegaczy, dojrzałe dostarczają łatwo uwalniające się węglowodany oraz minerały o dużym znaczeniu dla sportowców. Duża dawka potasu, uzupełnia elektrolity po treningu.
 

Przed nami sezon na lody, aby nie zaburzyć swojego planu, warto przygotować domowe lody owocowe.

Sorbet truskawkowy: 
Truskawki 1kg (mrożone)

Lody o smaku mango i bananów
Mango (1 mango, 280g)
Banan (3 banany, 360g)

Lody truskawkowo- bananowe
Banany (120g, 1 banan)
Truskawki mrożone (150g, szklanka)
Mleko krowie/ roślinne (50ml)

Lody bananowe 
Banany (480g, 4 banany)

Lody czekoladowo- bananowe
Czekolada gorzka 70 % (36g, 2 paski )
Kakao np. decomorreno (10, łyżka stołowa)
Mleko krowie/ roślinne (50ml, 2 łyżki stołowe)
Banany (240g, 2 sztuki)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki pokroić w plasterki, zamrozić. Następnie zblendować. Gotowe, smacznego!

 

Wskazówka:  Zimą, gdy nie posiadamy dostępu do świeżych produktów, możemy sięgnąć po mrożonki. Zostają one przygotowane w szczytowym czasie wzrostu roślin dlatego, zawierają dużo wartości odżywczych. Pamiętajmy o owcach w ciągu dnia, dzięki nim nasza dieta jest atrakcyjna smakowo, a także wizualnie.