Zaburzenia pokarmowe (GI) podczas aktywności dotykają 30-50% sportowców. Mogą wpłynąć na pogorszenie wyniku oraz przyczynić się do wcześniejszego zakończenia występu.
Zaburzenia pokarmowe (GI) podczas aktywności dotykają 30-50% sportowców. Mogą wpłynąć na pogorszenie wyniku oraz przyczynić się do wcześniejszego zakończenia występu.
Jakie są przyczyny? Powody wystąpienia GI nie są do końca wyjaśnione sugeruje się, że ”przerzucanie” krwi z trzewi do aktywnych tkanek (mięśni) - co ma miejsce podczas wysiłku o wysokiej intensywność. Skutkuje zwiększeniem przepuszczalności błony śluzowej oraz przyczynia się do powstania nudności, wymioty, bólów brzucha oraz biegunki. Źle dobrane posiłki przed, w trakcie treningu/ meczu mogą dodatkowo przysporzyć problemów. Wyniki badania przeprowadzonego początkiem lat 90 na biegaczach Half Ironman wykazały związek pomiędzy praktyką żywienia a pojawieniem się GI podczas startu. Zwrócono uwagę na składniki żywności takie jak: błonnik, tłuszcz, białko, napoje zawierające węglowodany o wysokiej osmolarności (> 500 mOsm / l).
Jakie są objawy? Główne symptomy GI to: strata apetytu, zgaga, nudności, wymioty, refluks, skurcze brzucha, przelewania, odbijania, kujący ostry ból, wzdęcia.
Jak uniknąć pojawiania się GI podczas treningu? – Kilka rad które mogą zapobiec wystąpieniu GI lub złagodzą jego objawy.
Ćwicz nowe strategie żywieniowe na treningu. Przed ważnym meczem nie eksperymentuj z nowymi produktami. Trening ” jelita” może polepszyć tolerancję oraz wielkość i rodzaj przyjmowanych posiłków.
Jeżeli masz jakieś pytania, napisz do mnie ;) erwina.szymczyk@soccerskills.pro
# Stay tuned