Kreatywne drugie śniadanie - praktyczne wskazówki

Idealne drugie śniadanie powinno składać się z trzech, czterech różnych grup żywności. Zawierać odpowiednią porcję białka (jajka, sery, rośliny strączkowe, chude wędliny, mleko, jogurty), węglowodanów zbożowych (krakersy zbożowe, pieczywo pełnoziarniste gofry, tortille) owoców, warzyw oraz zdrową porcje tłuszczy. Taka kombinacja składników spełni potrzeby żywieniowe młodego zawodnika, pomoże osiągnąć lepsze wyniki w szkole oraz wpłynie pozytywnie na aktywność fizyczną. Dodatkowo zapewni uczucie sytości na wiele godzin.

Kreatywna kanapka:

  1. Do smarowania możesz użyć:

Pasta z Awokado – Odżywcza pasta z awokado, spełnia się jako baza do kanapek, tortilli. Może pełnić również funkcję dipu, jako dodatek to pałeczek warzywnych.
Wegański smalec z nerkowca  – Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Namoczone nerkowce należy przełożyć do mocnego blendera i zmiksować na gęstą masę.
Masło orzechowe –  Idealne dla dzieci w każdym wieku, zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe.
Pesto z warzyw  – Ajvar lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów i czosnku, delikatne pasty z pomidorów i papryki.
Pasty z warzy strączkowych, humus: Przecierana pasta z zielonego groszku i twarożku, hummus z ciecierzycy stanowią idealną bazę do pieczywa.

  1. Przyprawy i zioła nadają nowy smak.

Świeże zioła: bazylia, oregano, kolendra, szczypiorek, natka pietruszki
Przyprawy: cynamon, kminek, lub kurkuma, papryka czerwona.

 

  1.  Pieczywo: Zamiast tradycyjnego pieczywa użyj: pite, chleb kukurydziany, wrapy, płaskie chlebki przygotowanych na patelni, gofry pełnoziarniste, naleśniki pełnoziarniste.

 

  1. Dodatek  świeżych przekąsek. 

Zapakuj małą torebkę lub opakowanie drobnych przekąsek. Wykorzystaj sery, owoce świeże i suszone, warzywa, nasiona, orzechy, musy domowe, koktajle.  Przygotuj warzyw w różny sposób, krojąc w talarki, plasterki, julienne „zapałki”, romby, kołeczka, gwiazdki, wykorzystując foremki do pieczenia. Sięgnij po:

Zielone warzywa  rukola, sałata zielona, rukiew wodna, roszponka, jarmuż

Warzywa pieczone  cukinia, bakłażan, dynia piżmowa, szalotki, marchewki pieczone, pieczoną soczewice 

Warzywa świeże  seler, marchewki, rzodkiewki, ogórki, paprykę, pomidorki koktajlowe

Sery  sery twarde np. parmezan w połączeniu z winogronami, cheddar lub inne typu blue cheese.

Pamiętaj o owocach  banana, jabłka, brzoskwinie, winogrona, śliwki, ananas, mango lub pomarańcze stanowią idealny deser.

  1. Dbaj o bezpieczeństwo posiłków.

 Zainwestuj w pojemniki przenośne: małe lodówki z wkładami chłodzącymi, termosy, izolowane torebki. Zastosowanie takich pojemników może poszerzyć gamę produktów spożywanych na drugie śniadanie. Pojemniki z wkładem chłodzącym mają za zadanie utrzymać niższą temperaturę pożywienia, tym samym wydłużyć świeżość. Termosy potrzymać wysoką temperaturę. Ich zastosowanie zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego.

 

 

Jeżeli masz jakieś pytania, napisz do mnie ;) erwina.szymczyk@soccerskills.pro

konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk