Podczas codziennych zakupów warto wybierać, te produkty, które mają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają energii potrzebnej do realizacji naszego celu.
Podczas codziennych zakupów warto wybierać, te produkty, które mają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają energii potrzebnej do realizacji naszego celu.
Poniżej przedstawiam kilka z nich, ta krótka propozycja powinna być uzupełniania o inne produkty. Tak, aby w ciągu dnia dostarczyć właściwą porcję produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, produktów mlecznych i innych.
1. Miód- nie od dziś wiadomo, że miód posiada szereg wartości odżywczych, dlatego warto włączyć go codziennego planu. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może obniżać w znacznym stopniu w organizmie poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Idealnie sprawdzi się jako element posiłku po treningowego. Wspomoże regenerację. Miody ciemne (gryczany, wrzosowy, spadziowy) posiada silniejsze działanie przeciwutleniającym w porównaniu z miodami jasnymi (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy).Szybko wyrównuje niedobory energetyczne, może zmniejszyć ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Miód nie lubi wysokiej temperatury, dlatego odczekaj chwilkę, zanim dodasz go do gorącej herbaty.
2. Buraki, rukola, zaliczane są do produktów, które zawierają w sobie azotany. Wprowadzenie azotanów do diety zwiększy biodostępności tlenku azotu (NO), cząsteczki o małej masie i dużym znaczeniu fizjologicznym. Może modulować czynność mięśni szkieletowych poprzez regulację przepływu krwi, kurczliwość mięśni. Wpływając na poprawę wydolność, zwiększenie tolerancji wysiłku oraz opóźnia powstanie zmęczenia.
3. Przyprawy, zioła posiadają wysoki potencjał antyoksydacyjny, wpływają smakowitość potraw. Stanowią dodatek do diety. Wprowadzane w małej ilości dostarczaja szereg wartości odżywczych.
4. Orzechy, nasiona dyni, pestki słonecznika, sezam, siemię lniane produkty zawierają zdrowe tłuszcze. Uczestniczą w procesie budowania nowych komórek. Stanowią klucz do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Spożycie kwasów tłuszczowych zmniejsza stany zapalne, mogą skrócić czas regeneracji między ćwiczeniami i zmniejszenie pojawianie się bólu po treningowego potocznie nazywanych zakwasami.
5. Kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane, produkty stanowią idealne źródło węglowodanów oraz minerałów. Minerały tracimy w zdecydowanej ilości podczas treningów, dlatego dostarczenie ich w regularnych posiłkach jest bardzo istotne.
6. Parmezan, mozzarella, jogurty, produkty mleczne
7. Banany, morele, suszone owoce (morela, figa, daktyle) Owoce szybko uzupełnią energię. Dostarczą duża ilość potasu, składnika, który warz z potem tracimy w zdecydowanych ilościach.
Pamiętaj, że podana lista to jedynie propozycja. W codziennej diecie ważna jest różnorodność, wprowadzanie produktów sezonowych. Dostarczysz składniki z różnych grup, pomoże osiągnąć Ci Twój cel.
Konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk
www.strategiezywienia.pl