Zaangażowane podczas w przygotowania posiłków świątecznych
Zaangażowanie najmłodszych w organizacje oraz przygotowanie uroczystości sprawia, że czują się ważną częścią świąt. W zależności od wieku warto poprosić dzieci o swój wkład (inwencję twórczą) podczas opracowania menu na dni świąteczne, asystowania w trakcie robienia zakupów w sklepach spożywczych, lub pomoc podczas przygotowania potraw, lepieniu pierogów, uszek. Starsze dzieci mogą nakryć do stołu lub pomóc przy sprzątaniu. Takie działanie pomoże nie tylko pobudzić trawienie, ale odciągnie również uwagę od nieustannego jedzenia. Obowiązki rozwiną u dzieci postawę troski, myślenia o innych oraz pokażą jako osobę niezwykle pracowitą wśród domowników. Dodatkowo warto zauważyć, że zaangażowanie dzieci w formę przygotowanie świąt, to idealny czas, w którym tworzymy bezcenne wspomnienia świąteczne.
Edukacja żywieniowa
To również dobry czas dla drobnej edukacji żywieniowej. Zainteresowanie dzieci sposobem przygotowaniem posiłków dla większości rodziców stanowi wyzwanie. Zachęta do przygotowania posiłków świątecznych dla całej rodziny jest dobrym pretekstem to zapoznania dzieci z tradycjami oraz wprowadzania delikatnych zmian w sposobie przygotowania posiłków. Rodzice odpowiadają za jakość przygotowanych posiłków, poprzez dobre przykłady, uczą zdrowych wyborów. Wprowadzenie kilu zdrowych zmian w tradycyjnym przygotowaniu potrwa, poprawi jakość spożywanych posiłków.
Warto nadmienić, że dzieci, które borykają się z nadwagą lub otyłością, nie powinny być traktowane inaczej. Ostracyzm żywieniowy może doprowadzić do niestabilności, skradania łakoci, obniżenia poczucia własnej wartości, a nawet rozwoju zaburzeń odżywiania.
Święta to czas, w którym wszyscy w rodzinie powinni odżywiać się zdrowo. "Nikt w rodzinie nie powinien mieć specjalnej diety ","Wszyscy jedzą smaczne, pożywne jedzenie.
Wskazówki świąteczne Dietetyka
Emocje związane ze świętami Bożego Narodzenia, przyczyniają się do przewyższania standardowych porcji posiłków, zwłaszcza na dużych uroczystościach rodzinnych. Talerze wypełniane są po same brzegi, w szale świątecznym poprzez ” jedzenie oczami” zwiększa porcje spożywanych posiłków, zarówno przez młodych, jak i starszych. Warto pamiętać o odpowiedniej porcji posiłków. Starać się nie przejadać
Potrawy powinny być przygotowane poprzez gotowanie, duszenie, pieczenie w pergaminie, lub rękawie foliowym. Należy ograniczyć smażenie w głębokim tłuszczu. Lekkie potrawy zostaną szybciej strawione, nie będą zalegać w naszym organizmie.
Sałatki warto połączyć jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub z majonezem i jogurtem (pół na pół) Taka praktyka pozwoli całkowicie zrezygnować z majonezu w przyszłości.
Zastosowanie chudych mięs odchudzi tradycyjne potrawy takie jak bigos. Warto przygotować je na delikatnym mięsie z kurczaka, polędwicy wołowej, indyka.
Rodzina aktywność
Święta kojarzą się przede wszystkim z odpoczynkiem. Dni wolne od szkoły, pracy, spędzane są najczęściej na ograniczeniu aktywności. Jednak jest to doskonała okazja, aby pójść na spacer i spotkać się z członkami rodziny, lub zagrać rodzinnie w piłkę nożną. J
konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk
www.strategiezywienia.pl