cuttlebug

Bloomingdales The Mens Store Merino Wool V-Neck Sweater Size Large Dark Navy

Mamobot V1 Venus

BLANK NYC Womens Stretchy Denim Jean Overalls Size 32 Medium Wash Blue

DIOR Set Silver Cannage Double Sided Mirror and Miss Dior Perfum 5ml/.17oz NIB

Nike Zoom Terra Kiger 5 Off-White Black (Women's)

3 Inch Square LED Recessed Lighting with Junction Box - 6W 5CCT 2700K-5000K S...

Hotwheels car wash/ service center/ car catapult

Good Molecules Skincare Bundle

Anthropologie X Pilcro Colorblocked tan/brown over sized Sherpa Coat size xl

Polish Soccer Skills

Tłuszcze w diecie młodego zawodnika

Tłuszcze odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych, stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, chronią organy zewnętrzne, a ich odpowiedni poziom w organizmie zapobiega kontuzjom. Dostarczenie w pożywieniu zwiększają uczucie pełności i wpływaj na potrawę smaku.

Jakie jest zapotrzebowanie na tłuszcze dla młodej aktywnej osoby?


Uważa się, że młodzi sportowcy przed okresem dojrzewania w odniesieniu do dorosłych uzależni są, w większym stopniu od metabolizmu tłuszczów podczas ćwiczeń. Spożycie tłuszczu powinno być zgodne z wytycznymi dotyczącymi zdrowia publicznego. Całkowita ilość powinna wynosić od 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Należy pamiętać, że dla korzyści zdrowotnych nie powinno schodzić niżej niż 15% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.

Rodzaje tłuszczy:

Ważna jest nie tylko ilość, ale jakość tego składnika. Tłuszcze pochodzące z pożywienia dzielone są na cztery kategorie: tłuszcze trans, kwasy tłuszczowe nasycone, oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do grupy potocznie nazywanych złymi tłuszczami zalicza się tak zwane: tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone. Spożywane w nadmiernych ilościach mogą wpłynąć negatywnie na organizm człowieka. Większość z nich pochodzi z produktów odzwierzęcych: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób ze skórą, masło, śmietana, ser lub inne wysokotłuszczowymi produkty mleczarskie. Tłuszcze trans można znaleźć w smażonym jedzeniu i wypiekach, takich jak ciasto do pizzy, ciastka i krakersy.

Szczególną rolę wśród nich ogrywają nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3. Uczestniczą w procesie budowania nowych komórek, Stanowią klucz do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Spożycie kwasów tłuszczowych zmniejsza stany zapalne, mogą skrócić czas regeneracji między ćwiczeniami i zmniejszenie pojawianie się bólu po treningowego potocznie nazywanych zakwasami. Unikaj dużej ilości tłuszczu

Źródło w diecie:

orzechy (różne rodzaje), nasiona roślin oleistych (dyni, sezamu, słonecznika, lnu, czarnuszki), oliwa i oleje roślinne spożywane na zimno, masło orzechowe, tłuste ryby morskie (łosoś, dorsz).

 

konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk

www.strategiezywienia.pl