Warzywa w diecie młodego sportowca

Warzywa dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania zdrowia i odpowiedniej kondycji. Młodzi sportowcy angażujący się w liczne treningi mogą mieć zwiększone potrzeby na składniki odżywcze, dlatego tak ważne jest dostarczenie właściwej ilości antyoksydantów, potrzebnych do regeneracji organizm po ciężkim treningu.

WARZYWA ISTOTNY ELEMENT DIETY
Warzywa są ważnym źródłem witamin min (C, beta-karotenu, witamin z grupy B) i składników mineralnych potrzebnych sportowcom (potasu, magnezu, wapnia, manganu, miedzi, cynku, molibdenu, żelaza) oraz węglowodanów – głównie skrobi (ziemniaki, groch, fasola, soczewica, kukurydza) dodatkowo błonnika, który wspiera układ pokarmowy.


CIEMNOZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE – jarmuż, sałata, por, rzeżucha są ważnym źródłem witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo są dobrym źródłem wapnia, magnezu, posiadają żelazo, witaminę C, beta-karoten. Działają pozytywnie na wzmocnienie układu odpornościowego.


ROŚLINY STRĄCZKOWE – fasola, groch, soja, soczewica, bób, fasola stanowią źródło białka roślinnego. Stanowią ważny element zdrowej zbilansowanej diety. Uważa się, że warzywa strączkowe uzupełniane zbożami, dostarczają białko o pełnym zestawie niezbędnych aminokwasów. Dlatego podczas przygotowania potrawy warto rozważyć połączenia ryżu z czerwoną fasolą oraz ciecierzycy z kaszą jaglaną.


WARZYWA KORZENNE – buraki, cebula, czosnek, marchew, por, rzodkiew, seler, topinambur. Mogą wpłynąć na poprawę jakości wykonywanej aktywności, poprzez poprawę krążenia. Wskazują silne działanie wspierające układ odpornościowy.
INNE WARZYWA – brokuły, papryka, cukinia, szparagi, dynia


JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU?


• Podawaj salsę. Salsa (z pomidorami, fasolą lub innymi warzywami) podana jako dodatek do dania głównego, makaronów, pieczywa lub  na spód tortilli.
• Wmieszaj je. Warzywa przemycaj w potrawach, w wersji pieczonej lub w sosie. Dodaj pokrojone marchewki do purée ziemniaczanego, przygotuj zapiekanki z udziałem warzyw lub posiekany szpinak w sosie.
• Owiń je. Ukryj warzywa w tortilli, kanapkach.
• Zapakuj do szkoły. Przygotuj małą torebkę lub opakowanie drobnych przekąsek. Warzyw pokrój w różny sposób: w talarki, plasterki, julienne „zapałki”, romby, kołeczka, gwiazdki, wykorzystując foremki do pieczenia. Taki sposób zainteresuje najmłodszych zawodników.

WARZYWA MROŻONE CZY ŚWIEŻE


Podczas przygotowania potraw sięgnij po warzywa świeże. Z mrożonych warto korzystać końcem zimy lub wczesną wiosną. Warzywa mrożone, są przygotowane w szczytowym momencie wzrostu roślinny, dlatego w tym okresie zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż te przechowywane w spiżarniach.

 

konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk

www.strategiezywienia.pl