Względny niedobór energii RED-s może rozwinąć się u osób które: wykonują ciężkie treningi, trenują sporty, w których kładziony jest nacisk na niską masę ciała i wytrzymałość. Objawy niedoboru energii częściej pojawia się u dziewcząt i wśród młodych chłopców.
Młodzi sportowcy obecnie narażeni są na powszechnie stosowane „diety ograniczające” i inne komunikaty dotyczące odżywiania, które postrzegane są przez nich jako zdrowe. Często są jednak niewłaściwe dla młodych rozwijających się organizmów. Dodatkowo nadmierna, szybka utrata masy ciała może wpłynąć na ograniczenie dostarczania składników odżywczych (wapń, witamina D, żelazo).
Objawy RED-s mogą występować w sposób krótkoterminowy lub/i długoterminowy.
Niedostarczenie wystarczającej ilości energii może wpłynąć negatywnie na masę kostną. Warto zauważyć, że szczyt masy kostnej występuje u kobiet w 19 roku życia, a u mężczyzn około 20,5 roku. Gdy młode dziewczęta odgraniczają dostarczenie energii, mogą zaburzyć dostarczenia wapnia i witaminy D, co przyczynia się do słabego tworzenia kości. Jeżeli REDs wchodzi w okres długotrwały, może dojść do rozwoju kontuzji i prowadzić do powstania złamań, a nawet wcześniejszej osteoporozy. Kolejnymi objawami jest zwiększone ryzyko urazów, zmniejszona wytrzymałość i siła mięśni, pogorszenie wyników, zwiększone ryzyko infekcji i chorób, rozwój depresji. U dziewcząt może dojść do zaburzenia miesiączkowania.
Leczenie Reds:
Pierwszym celem jest doradztwo żywieniowe i obserwowanie spożycia osób aktywnych fizycznie. Dużą rolę odgrywają tu rodzice i trenerzy, stanowią pierwsze wsparcie do leczenia REDs. Edukacja z zakresu zapotrzebowania energetycznego, wyrównania strat energii powstały podczas treningu.
W niektórych sytuacjach doradztwo żywieniowe i monitorowanie spożycia może nie być wystarczającą interwencją dla osób aktywnych fizycznie, u których pojawiały się powikłania zdrowotne związane z nie dostarczeniem energii. W tych przypadkach wymagana jest dodatkowa pomoc medyczna lekarzy lub psychoterapeutów. Prowadzenie zawodnika powinno uwzględniać konkretne cele danej osoby, dietę i praktyki szkoleniowe oraz wszelkie inne współistniejące warunki. Cele współpracy żywieniowej powinny opierać się na znaczeniu zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowia psychicznego w celu zrównoważonego powrotu do zdrowia.
Postępowanie w RED-S powiązanie jest z podwyższeniem zapotrzebowania energetycznego oraz zmniejszeniem ilości jednostek treningowych lub połączeniem tych dwóch metod. Kwestie doboru metody zależą od indywidualnego przypadku. Odzyskanie statusu energetycznego może nastąpić szybko nawet po kilku dniach lub dłużej tygodniach i może zainicjować odwrócenie pewnych negatywnych skutków zdrowotnych.
Przygotowania właściwego zapotrzebowania energetycznego dla osoby o dużym wydatku energetycznym sprawia w wielu przypadkach problem. Dlatego zaleca się stopniowe zwiększenie zapotrzebowania energetycznego diety, podnosząc o 300–600 kcal. Do uzyskania szerszej pomocy warto udać się do dietetyka sportowego, który pomoże przygotować nowy plan prowadzenia.
konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk
www.strategiezywienia.pl