Pomysły na II śniadanie

„Śniadaniówka” posiłek przejściowy między śniadaniem a obiadem. Drugie śniadanie powinniśmy traktować jako posiłek pełnowartościowy, który stanowi „dolewkę energii”. Porcja posiłku powinna być dostosowana indywidualnie do wieku, poziomu aktywności fizycznej, apetytu, czasu spędzonego w szkole.

Każdy organizm jest inny, dlatego warto dopasować śniadanie, do siebie. Więcej „teoretycznych” aspektów drugiego śniadania znajdziecie tutaj.


Przepisy:
Gofry dyniowe


Składniki: dyni (150g), jajka (100g) mąki pełnoziarnistej (50g), maki z ciecierzycy (50g), oliwa z oliwek (10g)
Przyprawy: kurkuma, sól, pieprz 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: Rozgrzej maszynkę do gofrów. Dynię obierz zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przypraw. Przygotuj podwójną porcję gofrów resztę ciasta zamroź. Wykorzystaj następnym razem. 


Sposób podania: humus z ulubionymi warzywami/ pasta z awokado, polędwica, papryka.

Wrapy z cienkich omletów ziołowych


Składniki: jaja (4 szt.), zimna woda (50g), szczypiorek (20g), koperek (20g)
Przygotowanie: Jajka wbij do miseczki, dodaj wodę, sól, pieprz, szczypiorek i koperek. Przelej masę na patelnie, pokryj ją cienką masą. Podsmażyć z obu stron. Gotowe omlety zwijamy nadzieniem.


Propozycja podania: sałata lodowa, kremowy serek, łosoś i papryka/ kremowy serek, ulubione warzywa/ sałata, kremowy serek, polędwica, papryka

Puszyste placuszki (pancakes)

Składniki: mąką pszenna (110g), mąka orkiszowa (110g), jaja (100g), olej rzepakowy (50g), jogurt naturalny (300g) soda (10g) cukier trzcinowy pudrowy (40g), sól (szczypta).

Przygotowanie: W jednej misce wymieszaj suche składniki, przesiej mąki oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszaj jogurt z jajkami, cukrem i olejem. Przesyp suche składniki i delikatnie wymieszaj ciasto. Przygotuj na patelni beztłuszczowej.


Propozycja podania: twarożek/ jogurt skyr z miodem, owoce, masło orzechowe

 

Quesadillas z kurczakiem i warzywami


Składniki: Tortilla placki pełnoziarniste (4szt), pierś z kurczaka (200g), tymianek (1/2 łyżeczki), parmezan (40g), czosnek (5g), olej rzepakowy (10g) szczypiorek, pomidor, papryka


Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyść, wytnij żyłki, pokrój w kostkę przypraw solą i pieprzem. Na patelnie wylej olej, przełóż kurczaka na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodaj rozgnieciony czosnek w łupince oraz tymianek.
Na placek tortilli wyłóż pierś z kurczaka, pokrojoną wcześniej paprykę, szczypiorek i pomidory. Całość posyp parmezanem, złóż na pół. Quesadille możesz przygotować na patelni lub w piekarniku.

Placuszki marchewkowe

Składanki: jajko (100g), maślanka (220ml), marchew (160g), mąką orkiszowa (130g), mąka pszenna (130g), sól (szczypta), soda oczyszczona (5g), proszek do pieczenia (5g), cynamon (10g), miód (60g), olej rzepakowy (30g)


Przygotowanie Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Jajka ubij z miodem, dodaj maślankę i olej. Dodaj suche składniki i wcześniej utartą marchewkę. Połącz z wszystkimi składnikami. Placuszki rumienimy na patelni beztłuszczowej.

Propozycja podania: Serek ziarnisty z orzechami i dżemem jabłkowym.

 

Smacznego !

 

konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk

www.strategiezywienia.pl