Posiłki w podróży

Podróżowanie w celach treningowych lub na zawody jest standardową praktyką dla większości sportowców. Zawodnicy muszą podejmować trafne decyzję żywieniowe, aby utrzymać określone cele sportowe. Dla wielu z nich stanowi to duże wyzwanie. Długie przerwy pomiędzy posiłkami, zmniejszona dostępność ulubionych produktów wpływają na zakłócenia standardowego harmonogramu dnia. Jak radzić sobie w takich sytuacjach?

Główną strategią jest zminimalizowanie dyskomfortów związanego z podróżą. Wynikającego z ograniczonego dostępu do produktów „ulubionych”, zmiany harmonogramu dnia, tym samym zmiany pór posiłków, a przy tym ich ilości. Kluczem do sukcesu jest zaplanowanie i przygotowanie posiłków przed podróżą. Posiłki w ” podróży młodego sportowca” mają za zadanie dostarczyć:

 - Węglowodanów: Stanową szczególną cześć każdego posiłku, odgrywają duże znaczenie w posiłkach około treningowych. Więcej na temat posiłków okołotreningowych możesz przeczytać TUTAJ.
-  Białka: Dostarczane są w mniejszej ilości przed treningiem oraz po treningu w celach regeneracyjnych.
- Tłuszczy: Zdrowe tłuszcze powinny stanowić cześć każdego posiłku, aby dostarczyć energii dla mlodego organizmu.
- Płynów: Do podtrzymania prawidłowego nawodnienia i wyrównana strat po treningu. Na temat znaczenia płynów i ich ilości w diecie młodego zawodnika możesz przeczytać. TUTAJ.


Dodatkowo powinny spełniać kryteria bezpieczeństwa. Problemy żołądkowo-jelitowe są powszechnym zjawiskiem, podczas podróży szczególnie zagranicznych. Przyjęcie zasad bezpieczeństwa żywności, (przechowywanie posiłków w pojemnikach z wkładami chłodzącymi lub w lodówkach przenośnych) oraz przestrzeganie zasad higieny przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zakażeń i choroby.


Zapakuj posiłki na drogę – przykłady posiłków:
Do małej lodówki przenośnej/ pomników z wkładami chłodzącymi zapakuj:

- Kanapki z pieczywa graham/ razowego z piersią z kurczaka/indyka z awokado i warzywami: sałatą, pomiarami (bez skórki), humus z pełnoziarnistymi krakersami, sałatka owocowa z jogurtem naturalnym.
- Sałatka z łososia/ kurczaka, z kuskusem i warzywami (pomidory, oliwki, cukinia), batonik musli, koktajl owocowy z jogurtem, orzechy włoskie
- Tortilla z chudą wędliną (polędwica z indyka/ kurczaka), szpinakiem, parmezanem i suszoną żurawiną, jogurt straciatella (jogurt naturalny z łyżeczką kakao) z truskawkami.

- Kanapki z masłem orzechowym i dżemem, selerowe pałeczki z humusem, plastry pomarańczy, mleko czekoladowe
 

Przekąski: owoce, suszone owoce, mleko czekoladowe, batoniki musli, orzechy i nasiona, sok owocowy, jogurt naturalny, domowy popcorn, biszkopty, krojone warzywa (seler, marchew)

Na obozach Polish Soccer Skills dbamy o prawidłową dietę sportowców.

Zapraszamy na obozy zimowe w ferie >>

Zapraszamy na obozy stacjonarne w przerwie świątecznej >>