Zadbaj o swoją odporność

Aktywność fizyczna wywiera duży wpływ na nasz układ odpornościowy. Treningi o średniej intensywności, prowadzone kilka razy w tygodniu mogą wpłynąć pozytywnie - poprawiają odporność. Przedłużające się, częste treningi mogą wywierać niekorzystny wpływ.

Jeżeli często łapiesz infekcje, jesteś w okresie przygotowawczym, zwróć szczególną uwagę na kilka elementów:

 

  1. Zadbaj o higienę, myj dłonie przy każdej możliwej okazji.
  2. Pamiętaj o odpowiedniej regeneracji po treningu. Protokół regeneracji składa się z czterech kryteriów: posiłek, nawodnienie, sen (osoby dorosłe 7-9 h, nastolatkowe 8,5–9,5h.) i odpoczynek.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: Okres przygotowawczy- regeneracja żywieniowa

  1. Dostarcz odpowiednią ilość energii, dostosowaną do Twojej aktywności. Jeżeli martwisz się, że Twoja dieta jest niezbilansowana, skontaktuj się z dietetykiem, który ułoży dla Ciebie plan.
  2. Zadbaj o odpowiednią porcję węglowodanów w ciągu dnia. Wprowadź małe przekąski  podczas przedłużających się treningów. Obniżają poziom krążących hormonów stresu cytokin przeciwzapalnych. Więcej informacji znajdziesz tutaj:  Posiłki a trening
  3. Jedz warzywa i owoce, które bogate są w antyoksydanty: witaminę C, beta karotenoidy. Warzywa są niezbędne w utrzymaniu odpowiednio dużej populacji limfocytów.
  4. Wprowadź suplementację witaminę D. W okresie od września do końca kwietnia dla dzieci i młodzieży (1–18 lat) w ilości: 600–1000 (IU) dziennie, dla dorosłych: 800–2000 IU dziennie.
  5. Zadbaj o płyny podczas aktywności. Wydzielanie śliny podczas treningu ulega zmniejszeniu. Wprowadzenie płynów zwiększy jej wydzielanie. Ślina zawiera białka przeciwdrobnoustrojowe, m.in. immunoglobuliny A (IgA), lizozym. Dodatkowo o płyny w ciągu dnia. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Protokół nawadniania organizmu  
  6. Rozważ suplementację probiotykami i cynkiem. Probiotyki to żywe kultury bakterii, które podane określonej ilości (WHO, FAO), które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza, w szczególności równowagę mikrobiologiczną. Wykazują zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego, poprawiają jego funkcjonowanie. Hamują wzrost bakterii, antygenów, toksyn, tym samym zmniejszają potencjalnie szkodliwy wpływ na organizm.  Wprowadzenie konkretnego szczepu oraz dawki może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
  7. Wprowadź do diety produkty takie jak: miód, imbir, pigwę oraz dużą dawkę przypraw.

 

konsultant ds. żywienia PSS Erwina Szymczyk

www.strategiezywienia.pl